Naar de inhoud

Hoe zorg je dat de deelnemers graag blijven komen?

Op maat van je doelgroep

Denk goed na over wie je wil bereiken. Pas je oefenkans zoveel mogelijk aan de noden en wensen van je beoogde doelgroep aan.

  • Jouw open houding en enthousiasme zijn een sterk beginpunt.
  • Wat interesseert jouw publiek? Bepaal de inhoud en aanpak van je oefenkans samen met je deelnemers. Zo voelt iedereen zich meer betrokken.
  • Hoeveel Nederlands begrijpen en spreken jouw deelnemers al? Spreek altijd in duidelijke taal.

Nog meer info vind je in onze 4 basistips.

Tips duidelijke taal

Voor lage taalniveaus is het te moeilijk om op fouten te reageren. Dat blokkeert het gesprek en neemt het zelfvertrouwen weg. Het is net belangrijk om heel veel complimenten te geven over wat er wel lukt. Zo versterk je hun spreekdurf en zijn ze trots op het feit dat ze een uur met iemand in het Nederlands kunnen communiceren.

Krisje Telders, Atlas
Meer info over digitale taalbuddy's

Hoe hou je de begeleiders gemotiveerd?

Beroepskrachten en vrijwilligersbeleid

Zorg dat je de beroepskrachten en vrijwilligers die je oefenkans begeleiden, voldoende ondersteuning geeft. Het is belangrijk dat ze een duidelijk aanspreekpunt hebben voor hun vragen, verhalen en noden voor bijvoorbeeld extra vorming. Geef hun de nodige informatie en tools (workshops, intervisie, materialen …). Toon dat je hen apprecieert en vergeet niet om af en toe een compliment te geven.

Als praatmaatje leg ik veel nieuwe contacten met andere vrijwilligers en de deelnemers. Mijn vriendenkring groeit steeds. Het is een mooie wisselwerking. Ik leer hun Nederlands en zij leren mij over diversiteit. De deelnemers tonen hun appreciatie voor de activiteiten. Dat geeft me persoonlijk veel voldoening. Ook de humor en de samenhorigheid in de groep zijn top!

Erica Blomme, vrijwilligster ABC-Kaffee Nieuwpoort
Lees meer over het ABC-Kaffee

Waar vind je nieuwe deelnemers?

Promotie en werving

Heb voldoende aandacht voor de promotie van je activiteit: langs welke kanalen kan je je publiek bereiken? Publiceer je oefenkans op ikdoemee.be. Je leest onder ‘Vraag en antwoord‘ hoe je dat doet.

Zijn er lessen Nederlands in jouw buurt? Ken je zelforganisaties in jouw gemeente? Spreek hen zeker aan om mee promotie te voeren.

Wil je je oefenkans in de vrije tijd (bijvoorbeeld in een sportclub) promoten via de school? Je kan vragen of je flyers mee mag geven aan de ouders. Nog effectiever is een contactpersoon (bijvoorbeeld een brugfiguur) die de ouders aanspreekt aan de schoolpoort.

Geef nieuwe leden voldoende uitleg over bijvoorbeeld proeflessen of hoe ze kunnen inschrijven. Je aanbod moet laagdrempelig geformuleerd zijn voor de anderstalige kandidaat-deelnemers, maar ook bondig en overzichtelijk voor de professionele doorverwijzers.

Maak je een flyer of affiche? Zorg dan dat die in duidelijke en eenvoudige taal geschreven is.

Als ik direct naar personen kan kijken, naar hun lippen, dan kan ik hen beter begrijpen. In sommige situaties kan je ook gebarentaal gebruiken (om je boodschap te ondersteunen), dat is makkelijker voor een anderstalige.

Soumeya Khabezaoui, deelnemer oefenkans
Soumeya geeft meer tips in deze video

Je staat er niet alleen voor

Een succesvolle oefenkans organiseer je zoveel mogelijk op maat van je deelnemers en je activiteit. Onze ondersteuning is daarom ook op maat.

Contacteer de organisatie in jouw regio voor advies, hulp, inspiratie …