Naar de inhoud

Elke dag Nederlands is een project van (W)Integratie (intergemeentelijke samenwerking rond Integratie met Koksijde, De Panne, Veurne en Nieuwpoort). Het project bestaat uit drie delen.

ABC kaffees

In de ABC kaffees zijn alle anderstaligen welkom om op een losse en informele manier hun Nederlands te oefenen. Dat doen ze via gesprekken met andere anderstaligen en praatmaatjes (vrijwilligers die hiervoor een opleiding kregen).

Een uitgebreide themabox biedt inspiratie voor de gesprekken. Er zijn ook uitstappen om de gemeente en de omgeving beter te leren kennen. Ze installeerden één ABC kaffee per gemeente, dus vier oefenkansen per week aan de Westkust.

Download het draaiboek voor de opstart van ABC kaffees

Download de lijst van de thema's

Download het thema Sport

Interesse voor meer themafiches van de themalijst? Mail naar siska.goubert@integratie-inburgering.be.

ABC@Werk

Via ABC@Werk helpen we anderstaligen een vrijwilligersjob op maat te vinden, waar ze hun niveau Nederlands kunnen bijschaven met de hulp van andere medewerkers ter plaatse. Hiervoor trainen we binnen de organisaties met taalcoaches.

Download het draaiboek ABC@Werk voor organisatie

Download het draaiboek ABC@Werk op het speelplein

Keurmerk

Via een keurmerk met logo maken ze zichtbaar waar anderstaligen in het dagdagelijkse leven terecht kunnen om op een informele manier hun Nederlands te oefenen.

Organisaties en handelaars krijgen hiervoor tips aangereikt. Voor de anderstaligen hebben ze ook verschillende activiteiten opgezet om hen kennis te laten maken met het systeem.

Binnen vier gemeenten van de Westkust zetten ze, samen met de toerismekantoren, een zoektocht op waarbij taal de kern vormt. Tegelijkertijd verkennen ze ook de gemeente.

Download het draaiboek van het keurmerk

Download het logo van het keurmerk

Download het draaiboek sTAALtje