Naar de inhoud

In Vlaanderen en Brussel is er een sterke traditie rond het organiseren van oefenkansen Nederlands. Er zijn vijf organisaties die je kunnen bijstaan met raad en daad. Aarzel dus niet om ondersteuning te vragen bij de organisatie in jouw regio.

 

Brussel

Wil je voor je publiek activiteiten organiseren om Nederlands te oefenen in Brussel? Het Huis van het Nederlands Brussel geeft advies en helpt bij de opstart. Er zijn vaste formules, maar ook elke andere vraag is welkom.

> Ga naar de website van het Huis van het Nederlands Brussel

De Vlaamse Rand

Vzw ‘de Rand’ ondersteunt gemeentediensten, verenigingen, sportclubs en andere actoren in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand op het vlak van taalpromotie en oefenkansen. Organisatoren van oefenkansen in andere regio’s vinden bij ‘de Rand’ ook heel wat materialen.

> Ga naar de website van vzw ‘de Rand’

Gent

Amal ondersteunt organisatoren en vrijwilligers van oefenkansen met advies, vorming en praktische tips. Dat kan zowel voor, tijdens als na de start van de oefenkans. Vrijwilligers en organisatoren kunnen ook gebruik maken van het didactische materiaal van Amal.

> Ga naar de website van Amal

Stad Antwerpen

Atlas ondersteunt organisaties en scholen die kwaliteitsvolle taaloefenkansen of vrijwilligerswerk voor anderstaligen willen organiseren. Je kan vorming over duidelijk spreken en schrijven, conversatie stimuleren en taaliconen aanvragen of uitgewerkt materiaal downloaden.

> Ga naar de website van Atlas

Vlaanderen

In andere delen van Vlaanderen kan je terecht bij het Agentschap Integratie en Inburgering. We ondersteunen je oefenkans door onder andere: advies bij opstart, ondersteuning van vrijwilligers (vorming, uitwisseling, …), bijsturing van bestaande initiatieven, detecteren van hiaten in het aanbod en uitbouwen van een nieuw aanbod oefenkansen.

> Ga naar de website van Agentschap Integratie en Inburgering

 

Je kan deze organisaties ook bereiken via de contactpagina.

Wil je een oefenkans Nederlands organiseren? Start met een oefenkans.

De medewerkers van Amal daagden de barista’s in opleiding van Komaf Koffie uit om Nederlands te praten. Ze deden dit altijd met een goede voorbereiding, en vooral, met leuke invalshoeken. De barista’s konden het geoefende Nederlands direct in de praktijk gebruiken.

Michiel, projectmedewerker Komaf Koffie
Lees meer over Komaf Koffie

Terug naar vraag en antwoord