Naar de inhoud

Het Red Star Line Museum vierde in september 2018 haar vijfde jaar. Om deze verjaardag te vieren pakten ze uit met een gloednieuw project: ‘Thuishaven’. De input voor dit project zochten ze bij álle nieuwkomers uit de stad. Ze lieten mensen aan het woord die ongeveer vijf jaar in Antwerpen wonen.

Creatieve inbreng

Wat betekent Antwerpen voor jou? Welke rol speelde de stad voor jou bij aankomst in België? Welke plaatsen in de stad zijn belangrijk of betekenisvol? Welke plekken hebben een positieve betekenis, welke een negatieve? Wat was jouw eerste indruk van de stad en is die veranderd doorheen de tijd? Waar ga je naartoe om tot rust te komen? Waar ga je heen om mensen te ontmoeten? Waar voel je je thuis? Wanneer heb je heimwee? …

Op deze kaart van Antwerpen konden deelnemers hun creatieve ei kwijt. Al tekenend, kleurend of schrijvend gaven ze ‘hun’ Antwerpen weer. Dit mocht vrij, zonder enige vorm van regels of beperkingen!

Verhalenbus

Nadat deelnemers hun kaart hadden gepersonaliseerd, konden ze die afgeven in de Verhalenbus. De bus reed rond in de stad, naar de school, de organisatie of het wijkcentrum in de buurt en haalde de verhalen zelf op. Deelnemers vertelden het verhaal dat op hun kaart was weergegeven. Mensen die nog niet zo goed Nederlands spraken, kregen de kans om op een leuke en ludieke manier Nederlands te oefenen. Ze werden hierbij ondersteund door medewerkers van de Verhalenbus of door hun buddy, leerkracht, vertrouwenspersoon als ze dat verkozen. Op deze manier werden de deelnemers uitgedaagd om op een niet-formele manier de taal te oefenen! Door na te denken over de stad komen deelnemers misschien nieuwe dingen te weten over de stad of over zichzelf, dingen die ze nog nooit zo hadden bekeken…

De kaarten vouwden ze tot bootjes en kregen een plaats in de expo ‘Thuishaven’ (september-oktober 2018).

Boek

De mooiste verhalen bundelden ze in een publicatie, vormgeven door Gert Dooreman. Het boek ‘Thuishaven’ is auteursrechtelijk beschermd. Je kan het inkijken ter inspiratie maar je mag er dus geen stukken uit overnemen. Voor meer info of om het boek te kopen kan je contact opnemen met Céline Joris, publiekswerker bij het Red Star Line Museum.

Meer info